domingo, 9 de enero de 2011

Mor l'Historiador Manel Riu Riu


El passat 2 de gener de 2011 moria als 81 anys l'historiador i medievalista Manel Riu Riu.
Nascut a Manresa en 1929, va ser catedràtic d'Història Medieval a la Universitat Granada des de 1966 fins a 1969, any en què va passar a ocupar la mateixa càtedra a la universitat de Barcelona. Havia dirigit diverses publicacions, entre elles l'òrgan del departament de medieval de la facultat d'història, Acta Historica et Aercheologica Medievalia i també va ser coordinador de les publicacions de Quaderns d’Estudis Medievals.
Estava especialitzat en història monàstica catalana i entre els seus treballs destaca la seva hipòtesi sobre l'origen del feudalisme a Catalunya i l'estadística demogràfica
medieval. També va dirigir diverses excavacions arqueològiques com la del poblat medieval de Caulès, el monestir de Sant Sebastià de Sull o el castell de Mataplana entre uns altres.
Una de les seves tesis més conegudes va ser la de la interpretació de l'origen dels primers castells de frontera, tesi que va publicar en la revista Sant Jordi en el seu número 47 pertanyent a l'any 1962. En ella i amb el títol de Probables Huellas de los Primeros Castillos de la Cataluña Carolíngia, exposava la hipòtesi que els primers castells de la frontera de la Marca Hispànica eren torres de vigilància fets en fusta. Va basar els seus primers estudis en el jaciment de Viver de Serrateix, (Berguedà) on es poden observar uns forats excavats en la roca que el professor Riu va considerar com les bases on es devien col·locar els pals per sostenir les torres de fusta.
Manel Riu era membre de la Reial Acadèmia dels Bones Lletres de Barcelona i de la
Academia de Historia de Madrid, havent rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat en 2003.
El proper dia 11 rebrà un homenatge en el lloc d'origen dels seus pares, Sant Llorenç de
Morunys. Descansi en pau el Professor Manel Riu Riu.
Salut.
The Damned.

No hay comentarios: